Just another WordPress.com site

ImageCauciucul este un termen general care definește polimere elastice din guma, poate fi de origine naturală, sau cauciucul sintetic obținut din izopren, acesta din urmă este o formă mai pură omogenă și cheltuielile de  sunt mai reduse decât cele ale cauciucului natural. 

 Cea mai importantă caracteristică a cauciucului sintetic este elasticitatea, adică proprietatea de a-și schimba forma ( a se întinde sau contracta) sub acțiunea unei forte și de a reveni la starea initială.

 Cauciucul natural este un compus de origine vegetală, caracterizat de o elasticitate înaltă, folosit în mare parte pentru prepararea gumelor şi a obiectelor din gumă.

Așadar, cauciucul natural este un produs care se extrage din latex. Prin creștarea scoartei arborilor de cuciuc (ex. specia Hevea braziliensis, care este principalul arbore producator de cauciuc), se colectează un suc lăptos sub forma unei emulsii numite latex.

Image

În prezent pe glob arborele de cauciuc este cultivat în așa numitul „Brâul Cauciucului” care se întinde în emisfera sudică și nordică de-a lungul paralelei de 30°. Țările mai importate producătoare de cauciuc natural sunt:Tailanda, Indonezia și Malaysia.

Originar din America tropicală și sudul Africii,arborele de cauciuc poate atinge o inăltime de 7-10 m.Este foarte potrivit pentru spații cu lumină multă.

                                                                                                                                      

CAUCIUUL ÎN APLICARE!!!

  • Marea importanță a cauciucului a fost recunoscută pentru prima data în anii 1800 de Charles Macintrosh și Thomas Hancock în Marea Britanie și de Charles Goodyear în SUA. Macintosh a dizolvat cauciucul solid, uscat în păcura de gudron de cărbune, și a utilizat soluția obtinuță la fabricarea de stofe impermeabile, manuși de cauciuc și galosi. Dar aceste confecții erau fragile pe vreme rece, iar pe vreme calda deveneau mirositoare si lipicioase. 

În 1839, Goodyear a depașit această problemă combinînd sulful cu cauciucul – procesul cunoscut sub numele de vulcanizare. Astfel cauciucul devenea mai tare, mai rigid și mai puțin afectat de schimbările de temperatură. 

Cauciucul are o importanță majoră întrucît are o vastă gamă de utilizari tehnice, textile, sanitare, casnice, etc.

Intre 65 % și 70 % din producția totală de cauciuc este folosită ca materie primă pentru producerea anvelopelor de mașini. Cauciucul natural este folosit atare ca polimer sau sub formă de amestec cu cauciucul sintetic. Dezavantajul cauciucului natural este se poate descompune dacă ajunge în contact cu lumina solară (razele UV) sau cu lipidele. O altă aplicare importantă este de folosire ca liant în industria hârtiei, industria producătoare de covoare sau în medicină mănușile din latex. Mai poate fi folosit ca profile elastice de etanșare, la cele care sunt supuse la acțiunea intemperiilor se folosește EPDM (ethylene propylene diene monomer).Image

  •  Reciclarea cauciucului, ca cel folosit pentru interiorul anvelopei și pentru curele de transmisie este regăsită pe tot globul fiind un bussines relativ mic, dar bine consolidat. Totuși, anvelopele uzate reprezintă o resursă care trebuie folosită pe scară largă,  politica publică este îndreptată din ce în ce mai mult către oprirea aglomerarilor de anvelope uzate, către recuperarea lor ca material industrial sau ca și sursă de energie.

Mănuşi pentru uz casnic 

Image

Mănuşi de menaj protejează mâinile de: detergenţi, microbi, substanţe chimice; previn leziunile mecanice ale pielii. Manușile pot fi folosite în bucatarie,gradină sau gospodarie.

 De asemenea manușile din cauciuc mai sunt utilizate în medicină.Ele sunt sterile, ceia ce asigură neinfectarea pacienților cu diverși microbi,agenți patogeni.

 Image 

Jucării din cauciuc

                                                                        

 Jucariile din cauciuc sunt destinate desigur că celor mici,pentru dezvoltarea lor,petrecerea timpului în mod distractiv,util.

 Pulberile și granulele de cauciuc sunt folosite în acoperirea locurilor de joaca ale copiilor și a terenurilor de sport  unde elasticitatea este importantă. Ele pot fi folosite în producerea pingelelor și a tocurilor pentru pantofi.

  • Cauciucul se mai utilizeaza in fabricarea incalțămintei,radierilor,brățărilor,profirelor pentru uși și ferestre,furtunuri,curele.

Image                             Image

După părerea mea este evidentă importanța cauciucului atît natural cît și sintetic.El a simplificat viața noastră de zi cu zi,devenind un element inevitabil în producerea unor obiecte de valoare pentru viața oamenilor. Probabil ar fi complicat să ne imaginăm viața fără utilizarea cauciucului!

Dacă nu avem cuțit la îndemînă, dar avem cîteva zeci de brațări din cauciuc putem cu ușurință tăia un pepene verde!

Stiati ca…
 …Indigenii din America de Sud extrageau limfa copacului de cauciuc și o utilizau într-un mod foarte cunoscut și la noi: fabricau mingi mari cu care se jucau. Termenul indios, cahuchu, (cauciuc) înseamna „copac care plînge”.

 ..Că guma de mestecat conține cauciuc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: